'Privacybeleid Google aangepakt door EU-waakhonden'

AMSTERDAM - Europese privacywaakhonden zullen binnen enkele dagen Google op de vingers tikken vanwege het privacybeleid dat in maart vernieuwd werd.

Dat schrijft the Guardian op basis van anonieme bronnen.

Het nieuwe privacybeleid ging 1 maart 2012 in en kon rekenen op veel kritiek. Zo geven ingelogde gebruikers nu automatisch toestemming voor het gebruiken van gegevens in alle diensten van Google. Informatie uit Youtube of Google+ kan zo gebruikt worden in de zoekresultaten.

Er bestaat geen algemene opt-out voor het delen van deze gegevens. Gebruikers kunnen dit alleen per dienst aangeven. Volgens Google zorgt het nieuwe beleid voor gebruikersvriendelijkere diensten.

Wetten

Bronnen van de Britse krant the Guardian stellen nu dat een groep van dertig privacywaakhonden uit Europa sancties voorbereidt. De organisaties zouden hun bezwaren binnen enkele dagen moeten presenteren.

De conclusie zou luiden dat Google Europese wetten overtreedt en daarom de veranderingen in het beleid moet terugdraaien. Google wilde niet op het bericht reageren. De Britse privacywaakhond kon de geruchten ook niet bevestigen.

Tip de redactie