AMSTERDAM - In een rapport dat maandag zal worden gepresenteerd waarschuwen twee invloedrijke Amerikaanse congresleden dat de groei van Chinese telecombedrijven als Huawei en ZTE mogelijk een bedreiging vormt voor de veiligheid van telecommunicaties in Amerika.

Het Republikeinse congreslid Mike Rogers en de Democraat C.A. Ruppersberger, die lid zijn van de commissie in het Huis van Afgevaardigden die gaat over de Amerikaanse inlichtingendiensten, raden Amerikaanse bedrijven af samen te werken met de bedrijven.

Zij zouden vertrouwelijke gegevens kunnen doorspelen aan de Chinese overheid, zo schrijft Electronista.

In een fragment uit het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes, dat zondagavond in zijn geheel zal worden uitgezonden, vraagt Rogers zich af of we de Chinezen wel kunnen vertrouwen.

Privacy

"Als ik vandaag een Amerikaans bedrijf was - en ik zeg dit als voorzitter van de Permanente Commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden - en je denkt na over samenwerking met Huawei, dan zou ik een ander kiezen", aldus Rogers.

"Als je geeft om je intellectueel eigendom, als je geeft om de privacy van je klanten en je geeft om de nationale veiligheid van Amerika."

Een woordvoerder van Huawei ontkent in het programma dat het bedrijf Amerikaanse communicaties wil onderscheppen. Huawei is een commercieel bedrijf met 70 procent van haar omzet buiten China, aldus de woordvoerder.

"Huawei gaat dat commerciële succes niet in gevaar brengen voor welke overheid dan ook." Ook ZTE ontkent enige connectie met de Chinese overheid.