AMSTERDAM - Een nieuwe soort captcha, het systeem waarmee websites verifiëren of de bezoeker daadwerkelijk een persoon is, vraagt mensen om hun emoties rondom mensenrechtenkwesties te omschrijven.

Captcha's worden vaak gebruikt bij het aanmaken van accounts of het plaatsen van reacties op websites, om te voorkomen dat geautomatiseerde 'bots' actief zijn. Meestal moeten gebruikers een woord overtypen dat voor een computer moeilijk te lezen is.

Dit leidt echter vaak tot ergernis bij gebruikers, omdat sommige captcha's ook voor mensen moeilijk te ontcijferen zijn.

De zogenaamde 'Civil Rights Captcha' stelt vragen als: "De vice-minister van Defensie in Albanië, Ekrem Spahui, vindt dat homo's met stokken moeten worden geslagen. Wat vind je daarvan?" Bezoekers moeten vervolgens kiezen tussen 'positief', 'vreselijk' en 'geweldig' om aan te tonen dat ze geen bots zijn.

Het systeem is opgezet door de Zweedse mensenrechtenorganisatie Civil Rights Defenders. Zij willen zo aandacht vragen voor de rechten van het mens in verschillende landen. Een voorbeeld is hier te zien.