AMSTERDAM - Google gebruikt een neuraal computernetwerk, dat functioneert zoals het menselijk brein, voor steeds meer praktische doeleinden. Het netwerk verbetert nu onder andere de spraakherkenning in Android.

Afgelopen juni kondigde Google aan een netwerk van 1000 computers met 16.000 processorkernen te hebben gebouwd, dat door de vele interne connecties werkt als een simpele versie van het menselijk brein. Het netwerk kan ook zelf nieuwe connecties maken en zo dingen 'leren', zoals hersenen dat doen.

Eerst werd het netwerk ingezet om katten te herkennen in Youtube-videos. De technologie vordert nu zodanig dat het steeds meer praktische doelen krijgt, aldus Technology Review.

Zo 'leert' het systeem nu ook om de mensenlijke stem beter te verstaan. Er zou al een verbetering van 20 tot 25 procent zijn behaald, aldus Vincent Vanhoucke, leider van het spraakherkenningsteam van Google.

Street View

Vooralsnog is het netwerk alleen het de herkenning van Amerikaans Engels aan het verbeteren, maar volgens Vanhoucke zou het ook voor andere talen kunnen werken.

Het systeem is ook ingezet op nieuwe visuele taken, zoals het labelen van huisnummers in Google Street View. Dat moest voorheen handmatig gedaan worden, maar de computer kan nu beter huisnummers herkennen in de Street View-foto's dan mensen.

"En een computer wordt nooit moe", aldus Jeff Dean, een van de ontwikkelaars van het project.