AMSTERDAM - Apple eert Steve Jobs vrijdag op de website door een video over de oprichter te tonen aan alle gebruikers. Vrijdag is het een jaar geleden dat Jobs overleed.

In de video toont Apple een overzicht van de carrière van Jobs bij Apple. De introductie van de Mac, iPod en iPhone komen aan bod.

Aan het einde komt een brief van Tim Cook, de huidige CEO van Apple, in beeld. "Het overlijden van Steve een jaar geleden was een verdrietige en moeilijke tijd voor ons allemaal. Ik hoop dat iedereen vandaag terugkijkt op zijn bijzondere leven en de vele manieren waarop hij de wereld beter heeft gemaakt."

Jobs overleed op 5 oktober 2011 op 56-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker.

Nalatenschap

In de video en de brief van Cook wordt de oprichter van het meest waardevolle bedrijf ter wereld nogmaals geëerd. "Eén van de grootste cadeaus die Steve aan de wereld heeft gegeven is Apple", aldus Cook.

'Onze waarden opgezet door Steve en zijn geest zullen voor altijd de fundamenten van Apple zijn. We hebben het voorrecht en de verantwoordelijkheid zijn nalatenschap door te zetten in de toekomst."

De website van Apple ging vrijdagochtend (Nederlandse tijd) offline. Doorgaans gebeurt dat voor onderhoud of voor de introductie van nieuwe producten. In dit geval was het dus om de video op de thuispagina neer te zetten.