AMSTERDAM - Palm heeft maandag twee nieuwe uitvoeringen handheldcomputers geïntroduceerd die zijn voorzien van een kleurenscherm. De apparaten, de Palm m130 en de m515, kosten respectievelijk 399 en 569 euro.

De m515 heeft een geheugen van 16 MB, een 16-bits kleurenscherm (65.000 kleuren) en is de opvolger van de m505. Hij weegt 139 gram. De m130 moet met de lagere prijs een groter publiek aanspreken. Het heeft dezelfde beeldkwaliteit maar de helft minder geheugen. Beide apparaten zijn compatible met Windows- en Macintosh-programma's.

Voor veel klanten vormt de prijs van handheldcomputers met een kleurenscherm een flinke aankoopdrempel. Verder zorgt de accucapaciteit en de leesbaarheid van de schermen vaak voor problemen. Dat hoopt Palm met deze nieuwe modellen te ondermijnen.

Volgens Palm kan er met de twee nieuwe modellen een week worden gewerkt (bij gemiddeld gebruik) voordat de batterij weer opgeladen moet worden. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het beeld van de m515 scherper is dan de m130 en dus meer vermogen van de batterij vraagt. Wie langer met de batterijcapaciteit wil doen, kan het beeldscherm overschakelen op de instellingen van de voorganger, de m505.

Bluetooth

Voor beide modellen zijn veel extra's en uitbreidingen verkrijgbaar zoals de Bluetooth SD-card. Daarmee kan via de mobiel, die in de buurt van de Palm moet liggen, mobiel worden geïnternet, e-mail gecheckt en verstuurd en sms worden verstuurd.

Daarnaast kan er met de SD-card ook tussen twee of meer Palmcomputers worden gechat.De nieuwe Palm-pda's (personal digital assistant) hebben toegang tot alle Windows-documenten (zoals Word, Excel en Powerpoint). Dankzij extra software is het mogelijk om bijvoorbeeld Powerpoint-presentaties mee te nemen.

Verder zijn er voor beide modellen faceplates (gekleurde frontjes) verkrijgbaar en is er een upgrade van de PalmOS-software beschikbaar. In PalmOS 4.1 is onder meer aandacht besteed aan betere beveiliging. Later dit jaar wordt een geheel nieuw besturingssysteem verwacht, PalmOS 5, dat niet meer op de oude Palm-apparaten zal draaien.