STOCKHOLM - Voor de tweede keer deze week zijn woensdagavond meerdere Zweedse overheidswebsites plat gegaan door een zogenoemde overbelastingsaanval. Het vermeende hackerscollectief Anonymous zou achter de acties zitten.

Woordvoerders van de Zweedse nationale bank, de regering en het Zweedse parlement bevestigden donderdag dat de websites van hun organisaties minstens een half uur uit de lucht waren.

De servers van de websites gingen offline door een bewust gestuurde massale informatiestroom, een zogenoemde denial-of-service-aanval (DoS).

De groep hackers had eerder deze week via een beeldboodschap al gedreigd Zweedse overheidssites plat te leggen. Dinsdagavond raakten onder meer de internetpagina's van de Zweedse rechtbanken en de rijksoverheid voor Gezondheid en Welzijn overbelast door door een DoS-aanval.

Experts denken dat de aanvallen te maken kunnen hebben met het gerechtelijk vooronderzoek in Zweden tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange of tegen de Zweedse politierazzia dinsdag tegen de websiteaanbieder PRQ, die mogelijk banden zou hebben met illegale bestandsdeelsite The Pirate Bay.