AMSTERDAM - Hewlett-Packard (HP) heeft de financiële verwachtingen voor 2013 flink bijgesteld. De situatie bij het bedrijf zal pas in 2016 helemaal hersteld zijn.

Dat liet CEO Meg Whitman weten op een vergadering met investeerders. "We hebben nog veel werk te doen", aldus Whitman.

De voormalig topvrouw van eBay zit pas een jaar bij HP en is de strategie flink aan het aanpassen. De voormalig CEO van het computerbedrijf wilde namelijk de hardware-afdeling afstoten en zich volledig richten op software.

Whitman is dit besluit aan het terugdraaien. Sinds haar komst heeft HP zich meer gefocust op het uiterlijk van pc’s voor consumenten en er is bovendien een zakelijke Windows 8-tablet aangekondigd.

Toch slaagt Whitman er nog niet in de grootste pc-fabrikant ter wereld uit het slop te trekken. De winst per aandeel komt in het financiële jaar 2013 naar verwachting uit tussen de 3,40 en 3,60 dollar. Flink lager dan de eerder verwachte 4,18 dollar.

Bovendien liet Whitman weten dat het bedrijf pas echt gezond zal zijn in 2016. Eerder werd al bekend dat er tot 2014 29.000 banen zullen verdwijnen. Het aandeel HP kelderde direct na de vergadering met 13 procent en kwam uit op de laagste stand in negen jaar.