AMSTERDAM - Facebook heeft geen privéberichten van voor 2009 per ongeluk openbaar gemaakt. De oudere berichten die ineens opdoken, waren altijd al openbaar. Gebruikers waren zich daar alleen niet van bewust.

Dat schrijft de Franse privacywaakhond CNIL in een rapport.

CNIL deed onderzoek nadat meldingen binnenkwamen dat er privéberichten op de tijdlijn geplaatst waren. Het ging om berichten tot 2009. Facebook ontkende eerder al dat het om privéberichten ging.

De waakhond onderschrijft dit nu en stelt: "Facebook werkte voor 2010 heel anders dan nu. De user interface was anders en 'Wall to wall'-berichten waren minder prominent. Deze berichten werden door gebruikers als privé beschouwd."

Prominent

De teksten die gebruikers naar elkaar schreven waren echter altijd al openbaar, maar vielen destijds minder op. In de huidige vormgeving worden de berichten prominenter weergegeven op de tijdlijn van een persoon.

CNIL voegt er overigens nog wel aan toe dat Facebook de afgelopen jaren drastische veranderingen heeft doorgevoerd op het gebied van privacy. Het is mogelijk dat gebruikers hierdoor misleid zijn, aldus de waakhond.