AMSTERDAM - Google waarschuwt nog eens tienduizenden mensen dat zij het slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen die vermoedelijk afkomstig zijn van nationale overheden.

Dat laat Mike Wiacek, hoofd van de beveiligingsafdeling bij Google, weten aan The New York Times.

In juni begon de zoekgigant met het weergeven van een melding aan gebruikers wanneer zij het slachtoffer waren geworden van 'staatshackers'. Volgens Wiacek zijn er nu tienduizenden nieuwe gevallen bekend.

De waarschuwing verschijnt bovenaan de inbox van Gmail, bij de zoekmachine zelf of in de browser Chrome.

Melding

De melding wordt alleen verstuurd naar gebruikers die naar alle waarschijnlijkheid zijn aangevallen door een nationale overheid. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld spionage. De tekst die gebruikers te zien krijgen is: "Warning: We believe state-sponsored attackers may be attempting to compromise your account or computer."

Sinds het begin van de operatie drie maanden geleden is er volgens de topman nieuwe informatie voorhanden over de manieren waarop de aanvallen worden uitgevoerd. Ook beschikt Google over meer gegevens rond de groepen die achter deze aanvallen zouden zitten.

Nieuwe waarschuwingen

Daarom krijgen vanaf dinsdag veel meer mensen de waarschuwing te zien. Om hoeveel gebruikers het precies gaat en in welke landen zij zich bevinden, is onduidelijk. Wiacek spreekt alleen van 'tienduizenden nieuwe gebruikers'.

De manager laat wel weten dat een groot deel van de aanvallen uit het Midden-Oosten afkomstig is. Specifieke landen wil hij niet noemen.