DEN HAAG - Ruim de helft van de circa 40 online kansspelaanbieders die door de Kansspelautoriteit zijn aangeschreven heeft haar .nl-extensie opgeheven, gebruikt niet langer de Nederlandse taal en maakt geen reclame meer.

Dat heeft de waakhond dinsdag laten weten. De kans dat Nederlanders via het internet in aanraking komen met illegale gokspelletjes wordt daarmee steeds kleiner, aldus Kansspelautoriteit.

De organisatie bestaat sinds 1 april van dit jaar. De instantie houdt toezicht, geeft vergunningen af en bestrijdt illegale praktijken en overtreding van regels. Om gokverslaving tegen te gaan mogen online kansspelaanbieders zich niet langer specifiek richten op de Nederlandse markt.

Websites en telefoondiensten van grote internationale gokbedrijven moeten worden geblokkeerd voor Nederlanders.

Verbod

In februari werd bovendien door de Hoge Raad bepaald dat Lotto in Nederland het monopolie heeft bij het organiseren en aanbieden van kansspelen in Nederland. Het bedrijf heeft als enige op grond van de Wet op de kansspelen een vergunning voor het organiseren van loterijen en lotto's.

Daarom moeten buitenlandse goksites op zwart. Tot ongenoegen van het Britse bedrijf Ladbrokes waarmee Lotto in een rechtszaak verwikkeld was. Later bleek overigens dat veel sites het verbod negeren.