AMSTERDAM - De media in Iran kunnen zich niet vinden in de blokkade van Gmail in het land. De e-maildienst werd verboden uit protest tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims.

Volgens persbureau AP berichten zelfs de staatsmedia negatief over het blokkeren van Gmail. 

"Er zijn problemen ontstaan door de blokkering van Gmail", zei Houssain Garrousi, lid van een parlementair comité dat gaat over de industrie in Iran. Volgens hem zou het parlement de telecomminister oproepen zich te verantwoorden als de blokkade niet wordt opgeheven.

De vice-minister, Ali Hakim Javadi, heeft gezegd dat de blokkade misschien wordt opgeheven, maar dat er ook eigen alternatieven worden gelanceerd. Het land wil een eigen zoekmachine en e-maildienst introduceren. 

Nationaal netwerk

Iran wil haar inwoners zo veel mogelijk van het wereldwijde web verdrijven. In plaats daarvan wil het een nationaal netwerk creëren, dat beter kan worden gecontroleerd door de overheid. 

In Iran gebruikt ongeveer 40 procent van de bevolking het internet, maar websites als Twitter, Facebook en Youtube zijn onbereikbaar. Ook de nieuwswebsites van de BBC en Voice of America zijn geblokkeerd.