RIJSWIJK - De internetaanbieder van svcdplaza.com heeft depagina verwijderd na een sommering van Microsoft. De softwaregigantis boos, omdat de internetpagina links aanbiedt naar illegalekopieën van spelbestanden voor de Xbox, de spelcomputer vanMicrosoft.

De Amerikaanse softwareproducent eiste zaterdag in een brief aande internetaanbieder dat de links worden verwijderd. Het gaat intotaal om links naar dertien computerspelletjes die illegaal eldersop internet staan. De Nederlandse beheerder van svcdplaza.com gaatop zoek naar een andere internetaanbieder die wel bereid is depagina te plaatsen. Microsoft Nederland kon maandag nog niet zeggenof er sommaties zijn verstuurd naar nog meer internetpagina's.

Svcdplaza.com staat onder het beheer van twee Nederlanders.Naast links naar computerspelbestanden bood de internetpagina linksnaar film- en muziekbestanden. Ondanks de Engelstalige inhoud is dehelft van de bezoekers Nederlands. De beheerder van deinternetpagina zegt dat de site dagelijks minstens 30.000 mensenontvangt.

Afgelopen weken ontvingen Nederlandse internetpagina's die linksaanbieden naar film-, muziek- en spelbestanden vergelijkbaresommaties van de stichting Bescherming Rechten EntertainmentIndustrie Nederland (Brein). De meeste eigenaren van dezelinkpagina's hebben hun heil gezocht in het buitenland, waar ze hunactiviteiten voortzetten.

Rechtzaken

Brein zegt dat de internetpagina's inbreuk maken op deauteursrechten op de films, muziek en computersspelletjes. Deauteursrechtenorganisatie dreigt met rechtszaken enschadevergoedingen.