AMSTERDAM - Een groep hackers en dataspecialisten gaat onderzoek doen naar de rol van sociale media bij het uit de hand gelopen Project X in Haren. Ze gaan 500.000 tweets analyseren.

Het onderzoek wordt geleid door een student Nieuwe Media aan de Universiteit Utrecht, Thomas Boeschoten.

"Ik wil in een informele sfeer bekijken wat wij uit de tweets van die dagen kunnen extraheren", zegt hij tegen Webwereld. Hij hoopt dat de bevindingen interessant zijn voor de commissie die onderzoek doet naar de rellen in Haren.

Met een 'hackathon' werd eerder een soortgelijk onderzoek ingesteld naar de rol van Twitter bij de Occupy-beweging. "Vaak zie je bij dit soort gebeurtenissen opinieleiders ontstaan", aldus Boeschoten.

Paar accounts

"Vanaf een paar accounts worden relatief veel berichten verzonden." Bij Occupy werden volgens hem vanaf zo'n twintig accounts regelmatig berichten gestuurd. "Bij Projext X Haren verwacht ik hetzelfde beeld te zien."

Uit een eerste analyse blijkt dat het aantal tweets over Project X flink toenam toen er aandacht voor kwam in traditionele media. Boeschoten: "Ik geloof niet dat als het evenement beperkt tot Facebook was gebleven, er zo veel mensen zouden opdagen. De mensen kwamen pas doordat traditionele media het serieuze aandacht gingen schenken."

Censuur

Er wordt sinds het uit de hand gelopen 'feest' veel gesproken over de controle op sociale media. Facebook Nederland liet al weten zich niet verantwoordelijk te voelen en niets aan de site te gaan aanpassen.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) liet al weten niets te zien in het censureren van sociale media om zo vergelijkbare rellen te voorkomen.

Klik op tijdlijn, de zijkant van het scherm of de pijltjestoets om naar de volgende dia te gaan.

Klik hier voor een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen