AMSTERDAM - Facebook laat gebruikers echte cadeau’s aan elkaar geven die door de ontvanger zelf nog gepersonaliseerd kunnen worden.

Dat laat het sociale netwerk donderdagnacht (Nederlandse tijd) weten.

"Elke dag delen miljoenen mensen speciale momenten met elkaar op Facebook door 'gefeliciteerd', 'fijne verjaardag' of gewoon 'ik denk aan je' te zeggen", aldus Facebook in de verklaring.

"Je kan nu cadeau’s versturen vanuit verjaardagsherinneringen of vanaf de tijdlijn van een vriend." De functionaliteit wordt eerst alleen uitgerold voor Amerikaanse gebruikers. Of en wanneer wereldwijde beschikbaar volgt, is niet bekend.

Een gebruiker kan een cadeau en een kaart kiezen en deze met een bericht versturen. Het cadeau komt dan op de tijdlijn te staan of kan privé verzonden worden. De ontvanger kan een preview van het cadeau uitpakken en vervolgens verschijnt het pakketje een aantal dagen later aan de deur.

Het is voor de ontvanger zelfs mogelijk om voordat het cadeau verzonden wordt een kleur, smaak of maat te kiezen. Ook mag het cadeau ingeruild worden voor iets van vergelijkbare waarde.