AMSTERDAM - Er is een nieuwe versie van het Dorifelvirus opgedoken. Dorifel besmette in augustus diverse pc’s bij onder meer overheidsinstellingen en bedrijven.

Het nieuwe virus werd ontdekt door Mark Loman van beveiligingsbedrijf Surfright.

De nieuwe versie van Dorifel versleutelt een besmette pc, dat deed de originele variant ook. De gebruiker krijgt in dit geval een pop-up te zien waarin staat dat er illegaal muziek gedownload is. De persoon moet 100 euro overmaken en krijgt anders geen toegang tot zijn of haar computer.

Omdat het virus nieuw en versleuteld is kunnen slechts 3 van de 42 geteste virusscanners de kwaadaardige software herkennen, zo schrijft Tweakers.net. Ook downloadt het virus aanvullende software om verwijderen ingewikkelder te maken.

Nederland

Het is niet duidelijk of en hoeveel mensen er in Nederland besmet zijn. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is al ingelicht.

Dorifel versleutelde onder meer Wordbestanden zodat gebruikers er niet meer bij konden komen. De pc's raakten toen besmet via het Cidatelbotnet, een netwerk met geïnfecteerde computers. Cybercriminelen kunnen zo eenvoudig malware verspreiden en gegevens buitmaken.