AMSTERDAM - Rechtszaken moeten in de toekomst live via televisie of internet te volgen zijn.

Dat zegt een woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak donderdag na berichtgeving hierover in het AD. De raad start volgend jaar met een eerste proef.

Volgens de woordvoerder gaat het in eerste instantie alleen om reguliere zaken en worden geruchtmakende processen als grote moordzaken nog niet opgepakt. Wel moeten bestaande media meer gelegenheid krijgen om te filmen bij zulke processen, zegt hij.

De rechtbanktelevisie moet overigens niet elke dag worden gemaakt. "We filmen een dag in de rechtbank, bijvoorbeeld in politierechtszaken. Daarna monteren we dat zodat het niet al te langdradig wordt", aldus de woordvoerder. Hoe het er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. "Dat moeten we nog verkennen."

Beter begrijpen

Burgers zouden met meer beelden uit de rechtbank beter begrijpen hoe rechters te werk gaan en hoe zij tot een bepaalde straf komen.

Vorig jaar bepleitte een commissie al dat als media een zaak willen uitzenden, dat in principe zou moeten worden toegestaan. De commissie deed onderzoek naar het verloop van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders dat de NOS integraal uitzond via televisie en internet.