AMSTERDAM - Facebook is begonnen met het verwijderen van duizenden nepaccounts en valse likes. Pagina’s van bedrijven, merken en bekende personen kunnen tienduizenden likes verliezen.

Dat bevestigt Facebook aan Techcrunch. Begin september kondigde Facebook de operatie al aan.

Het sociale netwerk wil het aantal valse accounts en het aantal likes dat daar uit voortkomt terugdringen om de waarde van een like, waarmee aangegeven kan worden dat een persoon een pagina waardeert, te verhogen.

Ook likes gegenereerd door malware en waarderingen die geplaatst worden door gehackte accounts worden gewist.

96.000 likes

Uit gegevens van Pagedata blijkt dat bijvoorbeeld Texas HoldEm Poker van Zynga 96.000 likes kwijt is. Toch blijft de 'schade' volgens Facebook beperkt. "Gemiddeld zal minder dan 1 procent van de likes verwijderen worden", aldus het bedrijf.

Bij Zynga zijn de 96.000 verdwenen likes inderdaad slechts goed voor 0,15 procent van het totale aantal.

Het spel Farmville verloor ruim 45.000 likes en Lady Gaga moest er bijna 32.000 inleveren. Hoeveel nepaccounts er verwijderd worden, is niet bekend.

Schadelijk

In een verklaring van begin september schreef Facebook: "We staan niet toe dat dat er likes verkocht worden. We willen dat alleen echte mensen zich kunnen aansluiten bij een pagina of een merk. Bepaalde partijen proberen met malware op frauduleuze wijze likes te genereren. Dat is schadelijk."