AMSTERDAM - VVD wil dat het mogelijk wordt nepaccounts op sociale media in te zetten om bijvoorbeeld potentiële kindermisbruikers te identificeren.

Dat blijk uit Kamervragen (pdf) die gesteld zijn door Ard van der Steur, Kamerlid voor VVD.

Hij vraagt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) om opheldering naar aanleiding van een artikel in het Leidsch Dagblad. Daarin staat geschreven dat een rechter de inzet van een 'lokpuber' niet heeft geaccepteerd.

In de bewuste zaak werd door de politie een nepaccount aangemaakt waardoor een man dacht dat hij met een 13-jarige jongen contact had. Hij zou de jongen hebben geprobeerd over te halen tot seksuele handelingen.

Wet aanpassen

"Klopt het dat de rechter de inzet van lokpubers niet geaccepteerd heeft en de man die in het bezit was van kinderporno niet verder vervolgd kan worden?", aldus Van der Steur. "Deelt u de mening dat de inzet van namaakaccounts door de politie op populaire sociale media-sites mogelijk moet zijn om potentiële misbruikers te identificeren en gevaar voor gewone gebruikers te voorkomen?"

De VVD'er wil bovendien van de minister weten welke aanpassingen aan wet- en regelgeving nodig zijn om de inzet van 'lokpubers' mogelijk te maken en wanneer Opstelten met een voorstel komt om dit te doen.