AMSTERDAM - Diverse personen in de rechtszaak rond Megaupload zijn illegaal afgeluisterd door de Nieuw-Zeelandse overheid.

Dat heeft premier John Key in een verklaring erkend. Hij heeft een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen.

Eind januari werden diverse mensen opgepakt in verband met een onderzoek naar Megaupload.com. Ze worden onder meer verdacht van het schenden van auteursrechten.

Het Government Communications Security Bureau (GCSB) heeft de politie van Nieuw-Zeeland geholpen bij het onderzoek. Diverse personen zijn afgeluisterd, maar in sommige gevallen was daar geen officiële toestemming voor gegeven.

Onderzoek

Key laat nu onderzoeken wat er precies is foutgegaan. "Ik verwacht dan onze opsporingsdiensten altijd binnen de grenzen van de wet handelen", aldus de premier.

Het is niet de eerste keer dat er fouten gemaakt zijn in het onderzoek naar Megaupload. Een rechter oordeelde eerder dat er bij de huiszoekingen ook fouten zijn gemaakt. Bovendien zijn de verdachten niet officieel aangeklaagd.

De rechtszaak is namelijk gestart door de Verenigde Staten, maar zij kunnen verdachten niet officieel dagvaarden vanuit het buitenland. De zaak gaat in 2013 verder.