AMSTERDAM - Noorse defensiedeskundigen hebben reeds vorig jaar op een Arabische website in Noorwegen documenten gevonden die wijzen op Arabische betrokkenheid bij de bomaanslagen in Madrid. De Noorse krant VG meldde zaterdag dat de tekst op de website stelt dat maximaal gebruik moet worden gemaakt van de naderende verkiezingen in Spanje, volgend jaar maart.

Volgens de anonieme auteur op de site kan Spanje maximaal twee of drie aanslagen verdragen, voordat het zich uit Irak terugtrekt. Een Noorse defensiewoordvoerder heeft het krantenbericht bevestigd.

Een onderzoeker van het Noorse ministerie van defensie zegt in de krant dat men eerst in de veronderstelling verkeerde dat de teksten, die 42 pagina's beslaan, verwijzen naar aanslagen op de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen in Irak, maar door de opmerking over de Spaanse verkiezingen heeft men de tekst nu in verband gebracht met de aanslagen in Madrid. Op de site wordt betoogd dat de buitenlandse troepenmacht uit elkaar zou vallen als Spanje wordt gedwongen zich uit Irak terug te trekken.

Een ander lid van het onderzoeksteam zei op de Noorse radio dat uit de tekst duidelijk blijkt dat de auteur goed op de hoogte is van de Spaanse politiek. Hij zei dat de tekst op de site geen direct bewijs is voor betrokkenheid van het terreurnetwerk Al-Qaida, maar dat men geen reden heeft om aan de authenticiteit van de documenten te twijfelen.