AMSTERDAM - Google Nieuws bestaat dit weekend precies 10 jaar. De nieuwsdienst van Google heeft inmiddels een miljard unieke gebruikers per week.

Google Nieuws werd opgezet na de aanvallen op 11 september, toen veel mensen op internet nieuws zochten. Het was een van de eerste websites die enkel met een algoritme nieuws verzamelde uit verschillende internationale bronnen.

Inmiddels heeft Google Nieuws 72 edities in 30 verschillende talen, die gebruik maken van zo'n 50.000 bronnen, aldus het bedrijf in een blogpost. Ook in Nederland wordt de site veel gebruikt.

De nieuwsindustrie heeft zich vaak negatief uitgesproken over Google Nieuws, omdat deze bezoekers zou 'stelen' van andere nieuwssites. Zo noemde de uitgever van de Wall Street Journal de dienst een 'digitale vampier' en vond Rupert Murdoch Google een 'piratenleider'. Ook in België lagen uitgevers in de clinch met het bedrijf.

Toch zijn bijna alle nieuwsmedia vertegenwoordigd op het platform, omdat deze kan zorgen voor grote hoeveelheden websiteverkeer.