Na een kritisch rapport van een Ierse privacywaakhond zal Facebook de functie die het automatisch 'taggen' van foto's mogelijk maakt, uitzetten.

Momenteel geeft Facebook nog suggesties voor 'tags' waarmee kan worden aangegeven wie op foto's staat. Daarbij wordt gezichtsherkenningssoftware gebruikt, maar de Ierse waakhond vindt dat die Ierse en Europese privacy-wetten schendt. Dat meldt de Guardian.

De kritiek komt uit Ierland, omdat Facebook daar net als veel andere internetbedrijven haar Europese hoofdkwartier heeft gevestigd. Maar ook in Duitsland ligt de functie onder vuur.

Transparantie

De waakhond staat positief tegenover ander veranderingen die Facebook recentelijk heeft doorgevoerd, zoals de verhoogde transparantie en privacy-instellingen voor gebruikers.

Facebook heeft beloofd om binnen de termijn van vier weken, die door Ierland was vastgesteld, gezichtsherkenning uit te zetten. Als niet aan de termijn wordt voldaan, kan een boete van maximaal 100.000 euro worden opgelegd. In de VS en Canada blijft de functie wel beschikbaar.