AMSTERDAM - Apple zal de Amerikaanse rechtbank in San José vragen om Samsung een schadevergoeding van drie miljard dollar te laten betalen.

Dat meldt The Korea Times. Eind augustus oordeelde de jury in de rechtszaak tussen beide elektronicabedrijven in San José dat Samsung een miljard dollar schadevergoeding moet betalen aan Apple wegens inbreuk op patenten.

Apple zal rechter Lucy H. Koh nu in een schriftelijk verzoek vragen deze vergoeding te verhogen naar drie miljard dollar, zo meldt The Korea Times. Dit verzoek zal op 21 september worden ingediend tijdens een nieuwe zitting. Geen van beide bedrijven heeft het bericht tot dusverre bevestigd.

Mocht Samsung tot de boete van drie miljard worden veroordeeld, dan zou dat de hoogst toegekende schadevergoeding in een patentzaak tot nu toe zijn. Echter is het nog de vraag of het zo ver zal komen. Samsung heeft laten weten beroep aan te tekenen tegen het oordeel van de jury, mocht Koh het oordeel van de jury overnemen.

Bewuste inbreuk

In de rechtszaak tussen Apple en Samsung in San José oordeelde de jury eind augustus dat Samsung een schadevergoeding van een miljard dollar moet betalen aan Apple wegens het bewust inbreuk maken op verschillende patenten van Apple.

Apple zou in het oordeel dat nadrukkelijk bewust inbreuk is gemaakt, de mogelijkheid zien om aanspraak op een hogere vergoeding te kunnen maken.