AMSTERDAM - De Consumentenbond raadt het gebruik van Internet Explorer voorlopig af nadat een lek gevonden is waar nog geen oplossing voor bestaat. De Nederlandse overheid waarschuwt ook voor het lek.

Dinsdag erkende Microsoft dat er een lek zit in Internet Explorer 6, 7, 8 en 9. Kwaadwillenden kunnen door het lek de controle over de computer overnemen. De kwetsbaarheid wordt actief misbruikt.

De Consumentenbond adviseert Nederlanders woensdag om IE voorlopig niet te gebruiken. "Zodra Microsoft een oplossing beschikbaar stelt, kan Internet Explorer weer gebruikt worden", aldus de verklaring van de bond.

"Consumenten kunnen browsers als bijvoorbeeld Firefox, Chrome of Opera tot het herstel gebruiken. Het advies geldt alleen voor gebruikers van Windows."

De Nederlandse overheid gaat nog niet zo ver als de Consumentenbond. Wel waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) voor de kwetsbaarheid. Het advies is om het lek af te dekken via instructies van Microsoft.

Reactie

Het advies van IT-bedrijven om van internetbrowser te wisselen vanwege een beveiligingslek in Internet Explorer is geen behulpzaam of structureel advies. Dat laat Microsoft woensdag in een reactie weten. Volgens de Amerikaanse softwaregigant worden altijd wel kwetsbaarheden in software gevonden en heeft het dus weinig zin om elke keer te wisselen.

Volgens Microsoft zijn er tevens ''slechts een handvol" aanvallen gemeld en geen duizenden. De overgrote meerderheid van de gebruikers wordt niet beïnvloed. Door het lek in de beveiliging dat dinsdag werd ontdekt, kunnen hackers op afstand de controle van een pc overnemen. Een update van de veiligheidssoftware is een tijdelijke oplossing totdat het bedrijf een definitieve oplossing heeft gevonden.