AMSTERDAM - De applicatiewinkel van Aliyun, de Chinese tegenhanger van Android, blijkt zonder toestemming Google-diensten en imitaties van Android-apps aan te bieden. 

Dat ontdekte Android Police, zo meldt Tweakers zondag. Aliyun is ontwikkeld door Alibaba, een Chinese concurrent van Google. 

Android Police deed onderzoek in de appstore van het Chinese besturingssysteem, nadat Google-topman Andy Rubin had geklaagd over piraterij bij Aliyun. 

Tweakers meldt dat het gaat om illegale kopieën van de app voor de game Temple Run en de sportapplicatie Endomondo Pro, onder vermelding van andere ontwikkelaars dan bij de Google-variant het geval is.

Daarnaast ontdekten de speurders dat Aliyun-applicatiewinkel kopers de mogelijkheid geeft om de installatiebestanden voor de desbetreffende apps te downloaden.

Smartphone

Google stelde eerder dat het Aliyun-besturingssysteem "probeert compatibel te zijn met Android, maar daar niet in slaagt". Daardoor mag het besturingssysteem zich volgens Tweakers niet aansluiten bij Android en aanverwante producten.

De vondst van Android Police komt twee dagen na een Acer-medewerker meldde dat het bedrijf onder druk van Google voorlopig afziet van het ontwikkelen van een Aliyun-smartphone. Het toestel met de naam CloudMobile A800 had vrijdag in de verkoop moeten gaan in China.