AMSTERDAM – Het duurt nog een jaar voordat de iPhone 5 in Nederland 4G-netwerken volledig ondersteunt. Dat zeggen insiders zaterdag in NRC Handelsblad.

Apple onthulde de nieuwste smartphone afgelopen woensdag. Eén van de vernieuwingen is dat de iPhone 5 de 4G-technologie LTE ondersteunt.

Uit een rondgang van NRC Handelsblad langs telecomproviders blijkt dat 4G niet voor de zomer van volgend jaar in Nederland voor het grote publiek beschikbaar zal zijn. De iPhone 5 ligt vanaf 28 september in de winkel.

Het probleem is dat de huidige Nederlandse 4G-netwerken, die op hele kleine schaal al getest worden door KPN en Vodafone, werken op de 2,6 GHz-band. De iPhone 5 ondersteunt die frequentie niet.

Frequentieveiling

In oktober worden nieuwe frequenties geveild die vervolgens ook gebruikt kunnen worden voor 4G. De technologie maakt sneller mobiel internet mogelijk dan over 3G.

De technische invoering ervan zal minstens een halfjaar in beslag nemen, aldus de insiders tegen het NRC.

Welke vijf partijen meedoen aan de Nederlandse frequentieveiling is nog niet bekend. Vermoedelijk zitten er meerdere nieuwkomers bij volgens de krant, waaronder UPC/Ziggo en Tele 2.