AMSTERDAM – Na jaren van waarschuwen is de verantwoordelijke Europese distributeur begonnen met de uitgifte met de laatste set IP-adressen begonnen. Overstappen is nu noodzakelijk.

Computers op internet bereiken elkaar via een zogenaamd IP versie 4-adres, waarvan er grofweg vier miljard beschikbaar zijn. Deze worden ook in groepen aan bijvoorbeeld landen en bedrijven uitgegeven. Omdat er meer mensen en vooral meer computers zijn, schiet deze voorraad tekort voor de toenemende behoefte aan internetadressen.

Laatste set

RIPE, verantwoordelijk voor de uitgifte van de adressen in Europa, het Midden Oosten en een deel van Azië is nu begonnen met de laatste groep adressen. Daarvan zijn er grofweg nog zo’n 18 miljoen beschikbaar. Daardoor heeft de organisatie besloten voor grotere aanvragen restricties op te leggen ook al is er een goede reden meer adressen te vragen.

Dat meldt RIPE op zijn website. De voorraad blijkt snel te slinken. Begin september waren er nog 22 miljoen adressen beschikbaar, terwijl er op het moment van schrijven al vier miljoen minder zijn.

Oplossing beschikbaar

De uitgifte van de laatste IP versie 4-adressen (kortweg IPv4) betekent niet dat de groei van internet nu tot stilstand komt. De afgelopen tijd is geïnvesteerd in de opvolger (IP versie 6), waarbij er miljarden malen meer internetadressen beschikbaar zijn. Besturingssystemen als Windows, Mac OS X en Linux hebben hiervoor al voorbereidingen getroffen. Ook de meeste internetproviders zijn op de verandering voorbereid.

Omdat het mogelijk is dataverkeer tussen IP versie 4 en 6 uit te wisselen zullen bij de definitieve overstap de gevolgen voor gebruikers meevallen. Wel zullen oudere besturingssystemen die niet zijn aangepast op de veranderingen op termijn problemen ondervinden met het communiceren met nieuwe diensten.

Het opraken van de IPv4-adressen werd bij de introductie van het protocol begin jaren ’80 van de vorige eeuw niet voorzien. Internet groeide stormachtig, waarbij het ook niet was voorzien dat mensen veel verschillende apparaten zouden hebben met een eigen internetadres. Daarom werden grote groepen adressen aan landen toegekend en konden zelfs bedrijven grote reeksen adressen aanvragen.