NEW YORK - Sociale netwerksite Twitter heeft vrijdag ingestemd met het overdragen van tweets aan een Amerikaanse rechter.

De rechter had dit geëist in verband met het proces tegen een demonstrant van Occupy Wall Street.

Het proces wordt door velen op de voet gevolgd, omdat het duidelijk kan maken hoeveel toegang de autoriteiten nu eigenlijk mogen hebben tot materiaal dat op sociale media wordt geplaatst.

Twitter werd gedreigd met torenhoge boetes als het niet voldeed aan het bevel van de rechter. De rechter behandelt de zaak tegen Malcolm Harris, die samen met honderden anderen werd opgepakt bij een demonstratie op de Brooklyn Bridge.

Teleurgesteld

"We zijn teleurgesteld dat Twitter feitelijk het gevecht heeft opgegeven", aldus de advocaat van Harris. De advocaat van Twitter noemde de opties die het bedrijf had, te weten het opgeven van het recht om in beroep te gaan of aangeklaagd worden voor minachting van het hof, 'oneerlijk' en 'onjuist'.

Volgens het openbaar ministerie kan uit de tweets die Harris heeft gestuurd blijken of hij zich bewust was van het bevel van de politie van New York om niet op de weg te lopen op de Brooklyn Bridge.