AMSTERDAM - Geenstijl gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank waardoor het linken naar uitgelekte Playboy-foto’s verboden is.

Dat laat de redactie van Geenstijl weten aan Tweakers.net.

Eerder deze week besloot de rechtbank van Amsterdam dat het hyperlinken naar de uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker voor de Playboy auteursrechtenschending is. Het was de eerste keer in Nederland dat linken als auteursrechtinbraak gezien werd.

Ook Wouter Verkennis, uitgever van de Playboy, noemde de uitspraak bijzonder, maar stelde dat het verbod van belang is voor de bescherming van content op internet.

Schadevergoeding

Volgens de rechter had het publiek zonder de link van Geenstijl geen toegang gehad tot de foto’s. Bovendien had de website een winstoogmerk. Daarnaast zou inbreuk zijn gemaakt op het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer van Dekker.

Geenstijl moet een nog onbekende schadevergoeding betalen, de link verwijderen en de proceskosten van de Playboy vergoeden. Uitgever Sanoma laat in een reactie weten: "Zij hebben dat recht, dus wij wachten af wanneer dat zal plaatsvinden."