AMSTERDAM - Weblog Geenstijl mag niet linken naar de naaktfoto's van Britt Dekker die voor de Playboy waren gemaakt.

De foto's van het decembernummer in 2011 waren eind oktober al uitgelekt op het internet. Geenstijl verwees naar de foto's middels een hyperlink.

De rechtbank van Amsterdam heeft woensdag in een bodemprocedure bepaald dat het hyperlinken niet is toegestaan. Geenstijl moet de links verwijderen onder dwangsom van 50.000 euro per overtreding.

Ook moet de weblog aan Sanoma, de uitgever van het tijdschrift, een nog te bepalen schadevergoeding betalen en draait het op voor de proceskosten van ruim 28.000 euro.

Door te linken naar de fotoreportage is er inbreuk gemaakt op de auteursrechten van Sanoma (tevens uitgever van NU.nl). Dit is voor het eerst in Nederland dat hyperlinken als auteursrechtinbraak wordt gezien.

Normaal gesproken is het plaatsen van een link geen zelfstandige openbaring, behalve als er aan een aantal criteria wordt voldaan die gesteld zijn door het Europese Hof.

Interventie

Zo is er volgens de rechtbank sprake van openbaar making door middel van interventie. Dit betekent dat als Geenstijl de link niet had geplaatst, het publiek ook geen toegang had tot de fotoreportage.

Ook had Geenstijl met het plaatsen van de link een 'winstoogmerk'. "Door het plaatsen van de hyperlink heeft GeenStijl onmiskenbaar bedoeld om bezoekers naar de website te trekken en een vaste groep bezoekers te houden", aldus de rechtbank (pdf).

De rechter is ook van mening dat GeenStijl inbreuk heeft gemaakt op het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer van Dekker.

Belang erkend

Wouter Verkennis, uitgever Playboy zegt dat met deze uitspraak het belang van bescherming van content op internet wordt erkend. Wel noemt hij de uitspraak van de rechtbank dat sprake is van auteursrechtinbreuk is bijzonder. "Al met al is het een bijzonder principieel en goed gemotiveerd vonnis."