AMSTERDAM - Leden van de Taliban stellen zich via platformen als Facebook voor aan soldaten als aantrekkelijke vrouwen, om zo geheime informatie te vergaren. Hiervoor waarschuwt de Australische overheid militairen.

Dat meldt The Daily Telegraph op basis van een Australisch defensie-onderzoek.

Volgens de Australische autoriteiten doen leden van de Taliban zich op de verschillende sociale media soms ook voor als vroegere vrienden van school. Nadat ze 'vriend' zijn geworden met de soldaten, proberen ze informatie over missies te verkrijgen.

De soldaten moeten zich bewust zijn van de risico's van het plaatsen van foto's en locatie-gegevens op sociale media, zo stelt de overheid dan ook.

Familie

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste soldaten sociale media te veel vertrouwen en de risico's van het delen van informatie onderschatten.

Ook familie en vrienden wordt aangeraden terughoudend te zijn met het vermelden van namen, rangen en locaties van militairen op sociale media.

Voor het onderzoek werden meerdere soldaten geïnterviewd. Sommigen pleitten voor een volledige ban op sociale media, omdat ze zien dat collega's er niet goed mee om kunnen gaan.