AMSTERDAM - Het standpunt van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) is een gevaar voor netneutraliteit. Zij neemt geen afstand van een 'tolweg voor mobiel internet'.

Dat schrijft GroenLinks nadat Kroes antwoord gaf op vragen van de partij.

In juni diende ETNO (European Telecommunications Network Operators), waar ook KPN deel van uitmaakt, een voorstel in voor het invoeren van een tolweg op mobiel internet.

Bij het nieuwe netwerk moet aan beide kanten betaald worden voor toegang. Zowel klanten als aanbieders, zoals Google, Facebook en Microsoft, moeten betalen om toegang te krijgen tot het netwerk.

Het doorgeven van data voor Facebook.com gaat het bedrijf dus geld kosten. Bovendien kunnen aanbieders extra betalen voor voorrang. Op die manier zouden de kosten van providers voor het onderhouden van een mobiel netwerk gecompenseerd moeten worden.

Onheilspellend

Minister Verhagen (Economische Zaken) nam al afstand van het plan, maar Kroes doet volgens GroenLinks niet hetzelfde. Haar antwoorden zouden 'vaag en onheilspellend' zijn.

In de antwoorden spreekt de Eurocommissaris van 'beheerde diensten' en 'best effort'-internet. Daarmee zinspeelt Kroes volgens GroenLinks op een tolweg naast het bestaande internet. Bepaalde verkeer zou dus voorrang krijgen en dat is een bedreiging voor netneutraliteit.

Nederland

Europarlementariër Judith Sargentini, die de vragen stelden, stelt dat zij er alles aan zal doen om het Europarlement tegen het plan te mobiliseren. Volgens Arjan El Fassed, Tweede Kamerlid voor de partij, heeft vooral Nederland veel te verliezen.

In januari 2013 gaat netneutraliteit in Nederland in. Vanaf dat moment is het afknijpen, blokkeren of financieel extra belasten van specifieke internetdiensten niet meer toegestaan.

"Minister Verhagen nam duidelijk afstand van het voorstel van ETNO, toen ik hem daarover in juni vragen stelde. Hij moet nu in Brussel gaan knokken voor netneutraliteit”, aldus El Fassed.