AMSTERDAM - Carice van Houten is internationaal de gevaarlijkste bekende persoon op internet. Internetters die naar video’s en foto’s van de actrice zoeken hebben relatief gezien de meeste kans op malware.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Most Dangerous Celebrities-lijst van McAfee. Het bedrijf bekijkt de zoekresultaten naar diverse bekende personen en analyseert hoeveel malware daar tussen zit.

"Zoek je naar de nieuwste foto’s en video’s van Carice van Houten, dan bedraagt de kans dat je op een website met dreigingen komt maar liefst 13,3 procent", zo schrijft het beveiligingsbedrijf.

Onder dreigingen verstaat McAfee onder meer spyware, adware, spam, phishing en virussen.

Emma Watson

De wereldwijde lijst wordt aangevuld door Emma Watson, naar haar wordt veel meer gezocht dan naar bijvoorbeeld Carice van Houten en dus wordt er meer malware verspreid. Procentueel gezien blijft Van Houten haar Britse collega echter voor. Bij Watson is 'slechts' 12,6 procent van de zoekresultaten besmet.

Jessica Biel en Eva Mendes maken de internationale top drie compleet. In Nederland staat dj Tiësto op nummer twee en zangeres Anouk op nummer drie.

Naakt

Vooral zoekopdrachten die bestaan uit de naam van een bekend persoon aangevuld met 'gratis downloads', 'screensavers' en 'naakt' leveren onbetrouwbare resultaten op.

Opvallend is dat veel publiciteit niet altijd gelijk staat aan een hoge dreiging. Zo komen Tom Cruise en Katie Holmes niet in de top 50 voor, terwijl hun scheiding de afgelopen maanden veel aandacht kreeg in de media.