AMSTERDAM - De website van De Telegraaf heeft malware verspreid. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt donderdag voor een computerworm die zich voordoet als antivirussoftware.

Dat blijkt uit een melding op de website van het NCSC.

Het gaat om de malware Live Security Platinum fake antivirus. Het programma is verspreid via de sportnieuwsbrief op de website van de krant. De malware is in ieder geval donderdag verspreid. Of dat nog steeds zo is, is niet bekend.

Er is nog geen oplossing voor de malware gevonden. Gebruikers die het valse antivirusprogramma op hun computer hebben staan, kunnen mogelijk programma’s niet meer openen.

Het NSCS adviseert mensen de veiligheidscheck van banken uit te voeren als men gebruikmaakt van internetbankieren. Ook is het updaten van de virusscanner naar de laatste versie altijd aan te raden.

De malware vormt alleen een gevaar voor Windows-pc’s.

Reactie De Telegraaf

Adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer benadrukt dat de malware werd verspreid door een externe partij die de inschrijvingen voor de nieuwsbrieven verzorgt. "Het kan niet zo zijn dat bezoekers van onze site die naar derden worden gestuurd worden geconfronteerd met malware", zegt Emmer.

"Zelfs nu het betrokken bedrijf de link naar de malware heeft verwijderd, hebben we de relatie nog niet hersteld. Dat kan pas als duidelijk is hoe dit heeft kunnen gebeuren."