AMSTERDAM - Ruim één op de vijf Androidtoestellen draait inmiddels op Ice Cream Sandwich (ICS). Dat is wederom een forse stijging in vergelijking met een maand eerder.

Dat blijkt uit cijfers die Google gedeeld heeft.

Ice Cream Sandwich is inmiddels niet meer de nieuwste versie van Android, maar is wel sterk in opmars. Het staat inmiddels op 21 procent van de toestellen. In vergelijking met begin augustus komt dat neer op een stijging van zo’n 5 procentpunt.

De meeste apparaten (57,5 procent) draaien op Gingerbread, een versie die 9 februari 2011 al gelanceerd is.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Google. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Jelly Bean

Inmiddels heeft Google Android Jelly Bean in het leven geroepen. Deze versie met het nummer 4.1 draait op onder meer de Nexus 7-tablet van Asus en de Galaxy Nexus van Samsung.

De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem is slechts goed voor 1,2 procent van de totale Androidmarkt. Begin augustus was dat 0,8 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Google. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Fragmentatie

De fragmentatie van het besturingssysteem wordt al langer bekritiseerd. Nieuwe versies komen maar langzaam naar de verschillende toestellen omdat veel fabrikanten als Samsung en HTC hun eigen schil over de basissoftware heen willen hebben.

Samsung heeft inmiddels de Galaxy Note II aangekondigd voor oktober. Het toestel zal dan op Android Jelly Bean draaien.

Android-versie Releasedatum
Jelly Bean 9 juli 2012
Ice Cream Sandwich 19 oktober 2011
Honeycomb 22 februari 2011
Gingerbread 6 december 2010
Froyo 20 mei 2010
Eclair 26 oktober 2009
Donut 15 september 2009
Cupcake 30 april 2009