AMSTERDAM - Thuiswinkel.org, de belangenorganisatie van webwinkels, heeft 22 leden geroyeerd omdat zij niet voldoen aan wet- en regelgeving, de financiële situatie onstabiel is of omdat de veiligheid niet gewaarborgd is.

Dat laat Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, desgevraagd aan NU.nl weten. De organisatie wil de 22 webwinkels niet bij naam noemen.

"Dat is niet onze taak. Er zijn honderden webwinkels die niet aan onze eisen voldoen en die benoemen we ook niet allemaal", aldus Jongen.

Hij wil wel zeggen dat de webwinkels niet zijn geroyeerd vanwege de recent ingevoerde cookiewetgeving. Veel Nederlandse websites voldoen nog niet aan die regels, maar zijn er wel al mee bezig.

Groot en klein

"Ongeveer de helft van de 22 webwinkels zijn geroyeerd omdat ze niet voldoen aan wet- en regelgeving, 30 procent heeft problemen met de financiële situatie en 20 procent voldoet niet aan de veiligheidseisen", legt Jongen uit.

Volgens hem zijn de 22 leden waarvan het lidmaatschap is opgezegd een afspiegeling van het algemene landschap. Er zijn meer kleinere webshops in Nederland en dus zijn er vooral kleinere partijen onder de 22 webwinkels.

"Er zitten geen hele grote spelers tussen, maar we hebben wel één of twee grotere webwinkels geroyeerd", aldus Jongen.

Certificaat

Thuiswinkel.org geeft een certificaat uit dat aantoont dat webwinkels veilig, betrouwbaar en financieel gezond zijn. De eisen zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond. Inmiddels heeft Thuiswinkel.org 1656 leden die goed zijn voor 74 procent van de online omzet in Nederland.