AMSTERDAM - Mark Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook, zal zijn aandelen het komende jaar niet verkopen. Ook twee bestuursleden beloven hetzelfde in de hoop het vertrouwen in de koers van het sociale netwerk te herstellen.

Dat blijkt uit documenten die Facebook heeft ingediend.

De koers staat al langere tijd onder druk en een aandeel Facebook is sinds de beursgang in mei met ruim de helft in waarde gedaald. De koers sloot dinsdag op een nieuw dieptepunt van 17,73 dollar.

In de nieuwe documenten maakt het bedrijf ook bekend dat diverse groepen werknemers hun aandelen eerder mogen verkopen. Eigenlijk konden werknemers met aandelen deze pas medio november verkopen.

Deze beperking was van kracht om een massale verkoop te voorkomen. Het bedrijf heeft echter besloten dat de aandelen nu al 29 oktober, een aantal dagen na de presentatie van de kwartaalcijfers, verhandeld mogen worden.

Het gaat dan om 234 miljoen aandelen. Door de actie zouden werknemers welwillender tegenover het bedrijf komen te staan omdat ze nu eerder geld kunnen verdienen aan de aandelen.

Zuckerberg

Tegelijkertijd belooft Mark Zuckerberg dat hij zijn aandelen de komende 12 maanden niet zal verkopen. Zuckerberg heeft als oprichter de meeste aandelen in handen. Ook de bestuursleden Marc Andreessen en Donald Graham zullen hun aandelen bij zich houden.

Zij zullen alleen een noodzakelijk deel verkopen vanwege belastingenoverwegingen. Na de sluiting van de beurs is het aandeel van Facebook met bijna 2 procent gestegen tot 18,08 dollar.