AMSTERDAM - De Europese Commissie wil de explosieve groei van het dataverkeer opvangen door gebruik te maken van ruimtes in het radiospectrum. 

Dat heeft de Commissie maandag bekend gemaakt.

Nieuwe technieken maken het mogelijk om met meerdere gebruikers het radiospectrum te benutten en om de ruimte tussen tv-frequenties te gebruiken.

Dit zou volgens de Commissie een uitkomst zijn voor internetproviders, die met serviceproblemen kampen bij intensief dataverkeer.

Grotere capaciteit

Een gecoördineerde Europese aanpak om het spectrum te delen moet leiden tot grotere capaciteit van de mobiele netwerken, goedkoper draadloos breedband en nieuwe markten zoals verhandelbare secundaire rechten voor bepaalde frequenties.

De Commissie zal de steun van het Europees Parlement en de Europese raad te zoeken voor de plannen.

'Economische zuurstof'

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemt het radiospectrum 'economische zuurstof'. "Het wordt door ieder mens en elk bedrijf gebruikt."

Ze noemt het 'onacceptabel' wanneer er geen frequenties meer beschikbaar zijn. "We moeten deze schaarse bron zo groot mogelijk maken door te hergebruiken en een enkele markt te creëren."

Deskundigen binnen de internetbranche verwachten dat het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2015 met 26 procent zal stijgen. Tegen die tijd zullen er 7 miljard apparaten zijn met internettoegang.