AMSTERDAM - Facebook gaat apps notificaties laten sturen aan gebruikers.

Deze zullen vervolgens verschijnen op dezelfde plek waar meldingen over status updates en foto's verschijnen. De functionaliteit bevindt zich momenteel nog in een testfase, zo meldt Facebook op haar ontwikkelaarsblog.

Facebook zegt dat gebruikers zelf de controle zullen houden over welke notificaties wel of niet gewenst zijn. De eerste paar keer dat een melding van een app verschijnt, kunnen deze geaccepteerd of geweigerd worden. Ook later kunnen gebruikers notificaties van een bepaalde app altijd nog uitzetten.

Voorzichtigheid geboden

Facebook waarschuwt ontwikkelaars van apps voorzichtig te zijn met het sturen van notificaties. "Notificaties zijn een belangrijk middel om met gebruikers te communiceren, maar daarvoor is een goed inschattingsvermogen nodig."

"Wees voorzichtig met je taalgebruik en de frequentie waarop je notificaties verstuurt, om ze zo ver mogelijk te laten reiken", aldus Facebook.

Uit tests is gebleken dat gebruikers veel vaker op 'goede' notificaties klikken dan op app requests, maar dat meer mensen notificaties uitzetten als deze van slechte kwaliteit zijn. Het is nog onduidelijk wanneer de app-notificaties worden aangezet voor alle gebruikers.