AMSTERDAM - Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) wil via een app historische opnames ter beschikking stellen die teruggaan tot 1926.

Ook gaat het KCO recente concertregistraties aanbieden die zijn gemaakt in 360 graden, waardoor kijkers het concert beleven alsof zij midden tussen het orkest zitten.

Dit zijn onderdelen van 'RCO Universe', een nieuw digitaal platform dat het orkest lanceert in verband met zijn 125-jarig jubileum volgend jaar. De applicatie biedt naast de concerten ook toelichtingen van dirigenten of musici, achtergrondinformatie en backstage-beelden. Het KCO is naar eigen zeggen het eerste orkest dat een dergelijk digitaal platform opzet.

Wereldwijd

Met RCO Universe wil het orkest muziekliefhebbers wereldwijd bereiken. ''Juist jongeren die misschien nog niet zo vertrouwd zijn met klassiek repertoire'', aldus algemeen directeur Jan Raes.

De aanloopkosten voor het project de komende 4 jaar bedragen 1,25 miljoen euro. De Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest vraagt particulieren hiervoor een schenking te doen van 1250 euro.