NEW YORK - De Amerikaanse fabrikant van fotoapparatuur Eastman Kodak heeft een aanklacht ingediend tegen het Japanse elektronicaconcern Sony. Volgens Kodak maakt Sony gebruik van technologie die door het Amerikaanse bedrijf is ontwikkeld en waarop een patent rust.

Kodak eist dat Sony ophoudt deze technologie voor digitale fotografie te gebruiken. Daarnaast zal het Amerikaanse bedrijf voor een rechter in de Verenigde Staten een schadevergoeding eisen. Kodak heeft de aanklacht ingediend bij een rechtbank in Rochester in de staat New York, waar het bedrijf is gevestigd.

Een woordvoerder van Eastman Kodak wilde niet zeggen hoeveel geld zijn bedrijf zal eisen. Volgens hem heeft Kodak geprobeerd de kwestie om de tafel op te lossen, maar zijn de gesprekken op niets uitgelopen. De patenten van Kodak zijn geregistreerd tussen 1987 en . Ze hebben onder meer betrekking op het opslaan, kopiëren en afdrukken van digitaal beeldmateriaal. Sony ontkent dat het inbreuk maakt op het alleenrecht van Kodak.

Kodak trok voor het eerst in 2001 bij Sony aan de bel. In dat jaar deed het bedrijf ook beschuldigingen aan het adres van Sanyo, een ander Japans bedrijf. Volgens de woordvoerder van Kodak kwamen de Japanners uiteindelijk met geld over de brug. Met hoeveel wilde hij niet zeggen.