AMSTERDAM - Een afbeelding van de beroemde verkiezingsposter uit 1971 met een naakte vrouw in een weiland is donderdag verwijderd van de Facebook-pagina van het themakanaal Geschiedenis 24.

De naakte vrouw is in strijd met de regels van Facebook.

De VPRO, die verantwoordelijk is voor het kanaal, meldt dat Facebook een artik l over de poster van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) heeft weggehaald omdat de pagina 'de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden van Facebook schendt.

Taboe

"Voor Facebook zijn twee borsten en een bosje schaamhaar blijkbaar altijd taboe, zelfs als het uit de diepe krochten van een archief komt en in een uitgebreide historische context gebruikt wordt."

GroenLinks, waarin de PSP is opgegaan, noemt het jammer dat Facebook de geschiedenis van de partij niet wil laten zien.

De netwerksite, die geen blote borsten en geslachtsdelen toestaat, haalde eerder het nieuws door foto's te verwijderen van vrouwen die hun baby de borst geven. Ook haalde de site een foto weg van twee zoenende mannen. Voor het laatste zijn excuses gemaakt.

Aanstootgevend

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat de pagina met de poster is verwijderd vanwege de naakte vrouw. De netwerksite ziet de poster als aanstootgevend materiaal. "Dat het om een historische afbeelding gaat, maakt niet zo veel uit."