AMSTERDAM - Het constitutionele hof van Zuid-Korea heeft een wet verworpen die mensen verplichtte om op internet hun echte naam te gebruiken.

Volgens het hof ondermijnt de wet de vrijheid van meningsuiting, meldt persbureau AP. Acht rechters spraken zich unaniem uit tegen de wet.

De wet stond al vijf jaar in de boeken om pesten, laster en valse geruchten op internet tegen te gaan. Maar volgens de rechters zou de wet mensen bang maken gestraft te worden voor het uiten van hun meningen.

Bovendien zeiden de rechters dat niet is bewezen dat de wet daadwerkelijk de verspreiding van laster en valse geruchten is tegengegaan.

Youtube

Om de wet te omzeilen werd in 2009 in Zuid-Korea de mogelijkheid om te reageren op Youtube-video's uitgezet door Google. Websites met meer dan 100.000 gebruikers moesten verplicht identificatienummers van hun gebruikers verzamelen.

Omdat Google dat weigerde moesten gebruikers in Zuid-Korea inloggen op een buitenlandse versie van Zuid-Korea om nog te kunnen reageren op Youtube.