AMSTERDAM - De koers van Facebook is donderdag vlak na de opening gedaald naar een nieuw dieptepunt. Vanaf donderdag mogen de eigenaren van 271 miljoen aandelen deze verkopen.

De koers sloot donderdag 6,2 procent in de min op 19,88 dollar, een van de laagste standen sinds de beursintroductie. De koers daalt omdat er door de massale handel in aandelen een overschot ontstaat.

In mei opende Facebook nog op een koers van 38 dollar. Op het hoogtepunt was een aandeel in het sociale netwerk 45 dollar waard.

Diverse werknemers en andere insiders mochten hun aandelen niet direct na de beursgang verkopen om een leegloop te voorkomen. Donderdag werd die restrictie echter opgeheven.

Advertenties

Omdat de koers de afgelopen maanden flink gedaald is, is de verwachting dat veel mensen van hun aandelen afwillen om het verlies te beperken of de winst in stand te houden. De waarde is flink gedaald omdat er twijfels zijn over de inkomsten van het bedrijf.

Facebook verdient vooral geld met advertenties en dat is geen stabiele inkomstenbron, vrezen investeerders. Het bedrijf heeft de afgelopen maand veel nieuwe advertentiemogelijkheden aangekondigd om meer inkomsten te genereren.

Ook wil het bedrijf meer geld verdienen met het aanbieden van games en apps.

Handel

In de eerste tien minuten werden er al 22 miljoen aandelen verhandeld, zo schrijft CNN. Binnen een half uur waren dat er al 42 miljoen. In totaal mogen 271 miljoen aandelen vanaf donderdag verkocht worden.