Nederlander klaagt Spotify aan om patentschending

AMSTERDAM - Marc van Oldenborgh, een Nederlandse ondernemer, heeft Spotify in de Verenigde Staten (VS) aangeklaagd vanwege patentschending.

Van Oldenborgh is de zaak gestart met zijn bedrijf Nonend Inventions.

Streaming muziekdienst Spotify zou vijf patenten geschonden hebben die toezien op het streamen van media, peer-to-peer zoeken en het ophalen en afspelen van bestanden.

Techcrunch heeft de aanklacht online gezet. Nonend legt daarin uit dat het Spotify aanklaagt en niet andere streaming muziekdiensten omdat Spotify gebouwd is op een peer-to-peer architectuur. Dat betekent dat weinig van de muziek op de servers van Spotify zelf staat.

"Daardoor kan Spotify de dienst sneller, efficiënter en minder kostbaar maken. Juist die techniek is de basis van de patenten van Nonend."

Elf jaar

Tegenover Sprout geeft Van Oldenborgh aan dat hij al elf jaar bezig is met de rechtszaak. Spotify werd pas opgericht in 2006. Het is niet duidelijk of hij eerst een ander bedrijf wilde aanklagen.

Of Nonend veel meer is dan een bedrijf met alleen patenten is niet duidelijk. De website is kaal en geeft geen informatie over de activiteiten.

Er zijn wereldwijd vier miljoen mensen die betalen voor de streaming muziekdienst.

Lees meer over:
Tip de redactie