
Onderzoek naar gezichtsherkenning Facebook heropend
Dat meldt the New York Times.
De Amerikaanse krant sprak met Johannes Caspar, hoofd van de Duitse privacywaakhond. Caspar laat weten het onderzoek te heropenen. In juni werd een eerder onderzoek geschorst.
Daarna ging de toezichthouder herhaaldelijk in gesprek met Facebook, maar volgens Caspar weigert het bedrijf over de brug te komen.
Toestemming
Meerdere Europese landen hebben problemen met de gezichtsherkenning op Facebook waardoor foto’s eenvoudiger getagged kunnen worden. Daarvoor verwerkt het sociale netwerk geautomatiseerd alle foto’s en geeft een suggestie welke vriend op de foto te zien is.
Volgens Duitsland moeten alle leden daar expliciet toestemming voor geven terwijl het nu zo is dat je je alleen kan afmelden. Doet iemand dat niet uit eigen initiatief wordt de techniek gewoon toegepast. Volgens Facebook voldoet het daarmee aan de Europese regels.
Caspar wil dat Facebook alle tot nu toe verzamelde gegevens over Duitse leden verwijdert en vanaf nu een opt-in gaat aanbieden in plaats van een opt-out. De toezichthouder wil het onderzoek in september afronden en dan nogmaals een formeel verzoek aan Facebook sturen.
Noorwegen
Ook in Noorwegen loopt een onderzoek. Het land wil weten welke gegevens Facebook precies verzamelt en opslaat. Volgens de Noorse toezichthouder is het onduidelijk hoe de software voor gezichtsherkenning precies werkt en welke gegevens worden gebruikt en opgeslagen.