AMSTERDAM - Het Dorifelvirus dat in Nederland diverse slachtoffers heeft gemaakt, zorgt per gemeente voor enkele tienduizenden euro's aan schade. Het totale schadebedrag bedraagt zeker enkele tonnen.

Dat schrijft Webwereld woensdag op basis van een rondgang bij gemeenten.

Dorifel is begin augustus opgedoken op netwerken van onder meer gemeenten, bedrijven en universiteiten. Ten minste 30, maar waarschijnlijk veel meer, instellingen zijn getroffen.

De gemeente Weert werd flink getroffen en was dagen onbereikbaar. De dienstverlening werd bovendien stilgelegd. De schade loopt volgens een woordvoerder in de tienduizenden euro’s.

De schade bestaat onder meer uit het inhuren van externe deskundigen en extra werk door het stilleggen van de dienstverlening.

Meldingen

De totale schade moet nog worden opgemaakt. Bovendien is nog niet precies bekend hoeveel pc’s er geïnfecteerd zijn. Omdat overheidsinstellingen verplicht zijn een datalek te melden, lijkt vooral de overheid getroffen. Mogelijk kampen echter nog veel andere organisaties met Dorifel.

Het virus is inmiddels gestopt, maar het onderzoek door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is nog in volle gang. Ook wordt onderzocht hoe alle pc’s in het Citadelbotnet terecht zijn gekomen. Dat botnet verspreidde eerder al andere virussen.

Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde pc’s. Het virus Dorifel werd via deze computers verspreid. Dorifel versleutelt bestanden en verspreidt de kwaadaardige software zo verder. Bovendien zijn inlog- en bankgegevens buitgemaakt.

Lees hier hoe u Dorifel kunt herkennen en hoe het virus verwijderd kan worden

Lees meer berichten over Dorifel