Hacker kan meekijken met webcam kinderdagverblijf

AMSTERDAM – Een 16-jarige jongen is erin geslaagd het systeem van een kinderdagverblijf te hacken en zo via een webcam live mee te kijken naar spelende en slapende kinderen.

Dat schrijft het AD woensdag.

Binnen een half uur had de 16-jarige Jesse Reitsma de website van het kinderdagverblijf Ieniemienie in Sliedrecht gekraakt.

Reitsma laat aan NU.nl weten dat hij via een SQL-injectie toegang kreeg tot een tabel met inlognamen en wachtwoorden die niet versleuteld waren opgeslagen. Een SQL-injectie betekent dat er een zwakheid in de website zit waardoor gecommuniceerd kan worden met de database.

Normaal is de database volledig afgeschermd.

Webcam

Na de hack kon Reitsma inloggen op het webcamgedeelte van de site. Dat onderdeel is in het leven geroepen na de misbruikzaak rond Robert M. Het was de bedoeling ouders een veilig gevoel te geven als zij af en toe via een webcam konden kijken hoe het er op het verblijf aan toe ging.

Alle ouders krijgen daarvoor inloggegevens, maar Reitsma kon die dus vrij eenvoudig achterhalen. Hij heeft het lek direct gemeld en het probleem is inmiddels verholpen. De eigenaar van Ieniemienie reageert geschokt en was er vanuit gegaan dat de beheerder een veilige site geleverd had.

De camera's hangen in alle vertrekken behalve op het toilet en in de ruimte waar kinderen verschoond worden.

Lees meer over:
Tip de redactie