SP wil debat om Dorifelvirus

DEN HAAG – De SP is niet tevreden met de antwoorden van Minister Opstelten van Justitie over het Dorifelvirus. Daarom moet de vaste kamercommissie voor Veiligheid en Justitie terug komen van reces.

Dat zegt SP-kamerlid Sharon Gesthuizen tegenover NU.nl.

Vanmiddag stuurde minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie een brief naar de Tweede Kamer over de uitbraak van het virus.

In de brief geeft de minister een algemene uiteenzetting van de gebeurtenissen van het virus.

Niet specifiek genoeg

Voor Gesthuizen is de brief niet specifiek genoeg. "Dit is een heel algemene brief", stelt ze tegenover NU.nl. Zo ontbreekt het aan informatie wat de gevolgen voor burgers zijn en wat die nu precies moeten doen.

"Hoe weten we bijvoorbeeld zeker dat er naast het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Economische Zaken er niet meer ministeries zijn getroffen?", vraagt ze zich af.

Ook wijst ze op het feit dat de problemen groter zijn dan alleen het Dorifelvirus zelf, omdat er al een besmetting van Citadelvirus nodig was om binnen een organisatie een infectie te starten. "Dat was soms maanden aan de gang. Hoe weten we zeker dat er niet langere tijd informatie is gelekt?"

Groter

Ook stemt de brief haar niet gerust wat betreft de omvang van het incident. Gesthuizen vreest dat het incident groter kan zijn, omdat via het Citadelvirus ook andere virussen verspreid kunnen worden. In het geval van Dorifel merkten de antiviruspakketten de besmetting niet op.

"Het kan zijn dat het meevalt maar het kan ook zijn dat het risico groter blijkt", verzucht ze. De brief geeft wat haar betreft te weinig helderheid. "Dit is echt een grote aanval. En nu heb ik het idee dat we damagecontrol aan het doen zijn. Ik durf het risico niet te nemen en daarom wil ik op korte termijn een debat en een hoorzitting."

Momenteel is de kamer op reces, maar als Gesthuizen een meerderheid krijgt, moet de commissie van vakantie terugkomen. De politica heeft het verzoek inmiddels ingediend.

Het Dorifelvirus is bij zeker 30 overheidsinstellingen, universiteiten en bedrijven aangetroffen. Het virus versleutelt bestanden en stuurt malware door. Bovendien kan persoonlijke informatie, zoals bank- en inloggegevens, buitgemaakt worden.

Lees meer over het Dorifelvirus

Lees meer over:
Tip de redactie